Tikotiput

Tietoverkot ja tietoturva

Turvallinen PC

Tietoverkot ja Tietoturva-kurssimme alkoi turvallisen PC:n luomisella. Tehtävänämme oli tehdä virtuaalikoneesta turvallinen surffailukone, jolla pääsee katsomaan haluttua ohjelmaa Yle Areenasta. Tehtävä oli monella tapaa mielekäs ja tärkeä, sillä opimme jo aivan ensimmäisillä luennoillamme tietokoneen turvaamisen tärkeydestä. Oli myös mukavaa saada vapaat kädet ja kokeilla itse, millä tavalla PC:stä saa turvallisen.

Ensimmäiseksi koneelle asennettiin Microsoft Security Essentials ja sen rinnalle vapaavalintainen netistä löytyvä ilmainen virustorjuntaohjelma. Verkkoselaimellakin on merkitystä ja monet asensivatkin virtuaalikoneellensa turvallisina selaimina tunnetun Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.

Lopuksi koneelle asennettiin vielä Java Runtime, minkä avulla Yle Areenassa valittavina olevat videot näkyvät.

Kotitehtäväksi saimme etsiä kolme ilmaista antivirusohjelmistoa, joita suosittelisimme Microsoft Security Essentialsin tai Windows Defenderin tilalle. Valitsemistamme ohjelmistoista selvitimme sen, mikä niistä tekee paremman ja onko niissä mahdollisesti jotain haittoja. Lopuksi vastasimme kysymykseen miksi kaupallinen ohjelmisto voi olla parempi yrityksen tai organisaation käytössä.

PGP-salattu sähköposti

Tehtävänämme oli luoda kryptattu sähköposti. Loimme salattua sähköpostia varten julkisen avaimen Kleopatra-ohjelmalla, jonka avulla kryptatun viestin vastaanottaja saa luettua viestin sisällön. Kirjoitimme salaisen tekstitiedoston, jonka pakkasimme ja salasimme 7-Zip-ohjelmalla. Kirjoitimme sähköpostiviestin ja salasimme sekä allekirjoitimme ja lähetimme sen PGP-järjestelmää käyttäen opettajalle.

Tämän tehtävän kautta opimme, miten hyvin arkaluontoista sisältöä voidaan lähettää haluamallemme vastaanottajalle turvallisesti.

IP-osoitteet ja kotiverkko

Saimme kotitehtäväksemme selvittää kotiverkkomme päätelaitteet ja niiden IP-osoitteet. Laitoimme myös muistiin verkon osoitteen ja yhdyskäytävän osoitteen sekä sisä- että ulkoverkkoon.

Kotiverkkomme perusteet selvitettyämme jatkoimme seuraavaan kotitehtävään, joka tutustutti meidät kotiverkkomme muihin palvelimiin. Piirsimme Microsoft Visiota käyttäen kotiverkostamme kuvan, missä näkyy päätelaitteet, palvelimet, verkot ja laitteiden väliset yhteydet.

PK-yrityksen lähiverkko

Aloitimme ryhmätyönä luomaan kuvitteelliselle yritykselle lähiverkkoa. Yritys myy verkkoon liitettäviä verenpainemittareita, mitkä asiakkaat liittävät yrityksen tarjoamaan verkkopalveluun. Lähiverkon luomisessa on siis otettava huomioon monenlaiset tahot, kuten asiakkaat ja tuotekehittäjät. Piirrämme lähiverkosta tarkan kuvan Microsoft Visiolla, joka havainnollistaa kaikki verkkoon liittyvät rakenteet.

Valmiin verkkokuvan löydät Yrityksen tietoverkko-välilehdeltä.