Brynhild Kjetter

VH15-053-0072
norjanvuonohevonen, ori
ruunihallakko, 138cm
syntynyt 01.03.2015 ( )
yleispainotus, helppo B / 90cm / vaativa valjakko
omistaja ksuvi (VRL-06542)
kasvattaja Brynhild
kotitalli Leijonalaakso

Saavutukset

Näyttelytulokset

KTK-II
17 + 18 + 18 + 18 = 71p

22.03.2015 NOK, Match Show / BIS3 (tuomari merikissa)
01.04.2015 Stall Ahlstedt, VSN / RCH (tuomari Nintsu)

Ominaisuuspisteet

Hevosella on 1210.73 pistettä kouluratsastuksessa
Hevonen on tasolla 3 (maksimitaso 1)

Hevosella on 1088.7 pistettä esteratsastuksessa
Hevonen on tasolla 3 (maksimitaso 1)

Hevosella on 1389.55 pistettä valjakkoajossa
Hevonen on tasolla 3 (maksimitaso 7)

Luonnekuvaus

Olin jo jonkin aikaa haaveillut omasta vuonohevosesta, ja yhtenä päivänä päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja lähdin etsimään sopivia vanhempia tilausvarsalle. Etsiä sainkin pitkään, mutta viimein löysin mieluiset Brynhildistä, Norjasta. Vaikka itse asun Suomessa, laitoin oitis varsakyselyä tallin omistajalle. Astutus sopi, ja jäin odottamaan omaa vuonohevosvarsaani syntyväksi.

Vuoden 2015 alkupuolella alkoi varsomisen aika lähestyä, ja odotin kuin tulisilla hiilillä kutsua Norjaan. Kutsu tulikin helmikuun loppupuolella, ja maaliskuun ensimmäinen päivä maailmaan tupsahti mitä suloisin pieni orivarsa, joka nimettiin Kjetteriksi. Ravasin Norjassa monta kertaa varsan kasvamisen ja vieroituksen aikana, jotta tulisin sille heti tutuksi. Orin kasvaessa sen luonteenpiirteet tulivat aina vain vahvempina esille, ja se saikin lempinimekseen Ketku. Noin vuoden maasta toiseen hyppimisen jälkeen Ketku oli viimeinkin valmis lähtemään maailmalle ja sain sen luokseni Suomeen!

Ketku tuottaa joka päivä jos jonkinmoista päänvaivaa. Ori on vahvatahtoinen ja erittäin vikkelä kintuistaan, eikä taluttajalta irti repäiseminen ole millään tavalla harvinaista. Tarhasta hakiessa kannattaa ottaa mukaan leipäpala jos toinenkin jos aikoo saada Ketkun tämän vuosituhannen puolella kiinni. Se juoksee pakoon minkä ehtii, päästää ihmisen aina niin lähelle kuin suinkin ja taas ampaisee karkuun. Lapsia Ketku ei siedä, inhoaa niiden kovaa ääntä ja turvassa roikkumista. En oria silti toiseen vaihtaisi, ei sen kanssa ainakaan tylsää tule.

Hoitaessa Ketku täytyy ehdottomasti sitoa tiukasti kiinni. Ei puhettakaan vapaana harjaamisesta, siinä vaiheessa tämä hevonen häviää kuin tuhka tuuleen. Kiinni sitoessa seisoo suhteellisen asiallisesti paikoillaan, välillä ilmaa kuopien ja hoitajaa hamuten. Pitkiä aikoja oria ei kuitenkaan huvita seistä, hoitotoimenpiteet kannattaa suorittaa ripeästi sen ollessa vielä rauhallinen. Tylsistyessään Ketku osoittaa mieltään näykkimällä. Kavioita ei mielellään nosta, putsaaja saa nojata jalkaan ihan kunnolla. Kun kavio on saatu ylös, saattaa vielä muutaman kerran koettaa nyppiä takaisin alas. Jos hoitaja roikkuu sinnikkäästi jalassa, luovuttaa kyllä. Satuloitaessa ja vyötä kiristäessä Ketku luimii, mutta ei protestoi sen rajummin. Vyö kannattaa tarkistaa monta kertaa, tämä herra on kova pullistelemaan. Kärryjä perään laittaessa steppailee usein paikoillaan, mutta ei yritä lähteä omille teilleen.

Ratsastaessa Ketku on aina alkuun niin tahmea ja kankea. Sitä saa oikeasti raipan kanssa ratsastaa eteenpäin jos ei muuten onnistu. Varsinkin sileällä se vain laahustaa ja laahustaa eikä meinaa millään innostua. Lämpenee vasta sinnikkään taivuttelun ja laukkailun jälkeen. Lämmenneestä Ketkusta löytyy kyllä liikettäkin, mutta koulukiemuroita se ei hirveän pitkälle osaa. Ketku keskittyykin olemaan enemmän peruspuksu kuin fiini kouluratsu.

Esteillä Ketku innostuu helpommin, ja sitä saa välillä jopa pidätellä. Lämmittely on silti esteilläkin tärkeää kankeuden takia. Ori hyppää rohkeasti monenmoisten esteiden yli, mutta lähestymistiet pitää aluksi valita pidemmän kaavan mukaan. Hermostuu hypätessä liiasta pidättelystä ja saattaa pukitella. Kannattaakin antaa sen kaahottaa melkein oman mielensä mukaan, kyllä se osaa jalkoihinsa katsoa.

Valjakkoajosta Ketku tykkää enemmän kuin ratsastamisesta. Kärryjen edessä se tekee aina mielellään töitä, ja osaakin paljon asioita. Taivuttelu lämmittelyissä on valjakossakin tärkeää, jotta erilaiset pujottelut ja käännökset sujuvat paremmin. Ketku on tarkka jaloistaan, ja tarkkuustehtävät ovatkin sen bravuuri.

Maastossa varmajalkainen, voi rauhassa rymytä metsissä. Ketku on myös luonteeltaan varma maastoratsu, se ei säpsy eikä säiky mitään postilaatikosta ydinpommiin. Vauhtia maastossa löytyy enemmän kuin kentällä, ei kuitenkaan lähde käsistä vaikka voikin yrittää kiihdytellä omia aikojaan.

Ulkoasu & kuvat © ksuvi // Tämä on virtuaalihevonen